keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Tehtiin ite: Karitsan kareet ja basilikapesto

Tämän ruoan valmistus täytyy aloittaa hyvissä ajoin. Oikeastaan olisi pitänyt jo eilen, jos tänään aikoisit nauttia herkullisesta karitsasta. Karitsan kareiden työstö ruokapöytään nimittäin aloitetaan jo edellisenä päivänä marinoimalla lihaa yön yli jääkaapin puolella. Nautintopäivän hommiksi jää kuorrutteen tekeminen, itse lihan paisto taikka grillaus ja uunissa loikoilu sekä basilikapestosoosin valmistus. Karitsan kareet tarjotaan fingerfoodina sellaisenaan basilikapeston kanssa ja hyvän punaviinilasillisen seurana. Toimii myös erinomaisesti salaatin, parsan, lohkojuuresten tai vaikka valkosipuliperunoiden kanssa.


Karitsan kareet (~15 kappaletta, 4 henkilölle)

Marinadi:
0,5dl oliiviöljyä
0,5dl rypsiöljyä
2-3rkl valkoista balsamicoa
1tl sokeria
2-3 oksaa rosmariinia
kolme isoa kynttä valkosipulia silputtuna tai murskana
0,5tl cayennepippuria

Sekota marinadin ainekset keskenään. Laita karitsan kareet puhtaaseen muovipussiin, lisää marinadi kareiden päälle ja pyörittele kareita pussissa. Marinoi ainakin yön yli jääkaapissa, kääntele välillä.

Ota kareet pois jääkaapista pari tuntia ennen valmistusta. Putsaa marinadi pois talouspaperilla.

Tee kareille kevyt kuorrute ennen paistoa:
0,5dl oliiviöljyä
1rkl makeaa sinappia esim. dijon
0,5tl suolaa

Sekoita kuorrutteen ainekset hyvin pienessä kulhossa. Ennen kareiden voitelemista tee viillot paistopintoihin tulevien leikkauskohtien suuntaisesti (siis luiden väleihin luiden suuntaisesti). Voitele lihapinnat hyvin ennen paistamista. Rouskauta pinnoille myös mustapippuria.

Laita pannulle ruokalusikallinen voita ja tilkka rypsiöljyä, ja anna pannun kuumeta ja voin sulaa ja saada ruskeaa väriä. Ruskista kaikkia kareiden pintoja pannulla. Tämän vaiheen voi toki (tulee vielä herkumpaa) tehdä ulkona hiiligrillissä jolloin saa mahtavan poltetun maun lihanpintaan.

Ruskistuksen jälkeen laita kareet folioon käärittynä 200 asteiseen uuniin n. 20 minuutiksi. Tällöin liha jää roseeksi. Pidempään tietysti voi pitää, jos ei kovin roseinen karitsa miellytä. Valmista sillä välin basilikapesto.

Basilikapesto:
tuoretta basilikaa
1dl oliiviöljyä
0,5dl parmesan juustoa
~5-10 saksanpähkinää
loraus valkoista balsamicoa
ripaus suolaa
ripaus sokeria
tulista chiliä maun mukaan

Lisää kaikki ainekset mortteliin ja murskaa hyvin

Ota kareet uunista, leikkaa biiteiksi ja laita takaisin folionyyttiin jotta pysyvät lämpiminä, halutessa voi ripotella vielä suolaa päälle. Säilytä kareista irronnut maukas neste foliossa. Nauti kareet basilikapeston ja vaikkapa grillattujen kauden kasvisten kanssa.



Osallistumme tällä ruoalla OivaPari-kilpailun toiseen osaan, jossa haettiin paria 1865 Single Vineyard - punkulle. Punkku maistui suussamme sopivan mausteiselta ja täyteläiseltä, oiva kamu punaiselle lihalle siis. Ja siitä se ajatus sitten lähti...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti