tiistai 2. syyskuuta 2014

Tehtiin ite: Fougasse

Fougasse, lehden muotoinen leipä, on ranskalainen vastine tutulle italialaiselle focaccia-leivälle. Fougasse on kotoisin Provencen seuduilta, ja päälle voi ripotella yrttejä, oliiveja, justoa ja vaikka anjovista. Tässä tälläkertaa perinteisesti oliivit ja yrtit. Iso lehden muotoinen leipä on näyttävä ilmestys ruokapöydässä simppelin keiton kaverina.



Fougasse

11 g kuivahiivaa
3 dl vettä
6 dl erikoisvehnäjauhoja
1/2 dl durumvehnäjauhoja
3/4 dl oliiviöljyä
2 tl suolaa
(2 tl kuivattuja yrttejä:  basilika, timjami, rosmariini...)

Pinnalle:
oliiviöljyä
sormisuolaa
oliiveja
timjamia

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja öljy. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes taikina on kimmoisa. Lisää suola ja kuivatut yrtit ja vaivaa tasiseksi.  Peitä taikinakulho liinalla ja anna kohota puolisen tuntia.
Jaa taikina kahdeksi ja kauli ne jauhoitetulla työpöydällä noin 2cm paksuksi soikean lehden muotoisiksi levyiksi. Leikkaa levyn keskelle pitkä viilto ja sen molemmille puolille lyhyitä viiltoja muistuttamaan puun lehteä. Nosta lehdet leivinpaperin päälle uunipellille ja levitä viiltoja reilusti isommiksi. Anna kohota noin tunti liinan alla. Lämmitä uuni 250 asteeseen ja voitele leivät oliiviöljyllä. Ripottele pinnalle sormisuolaa ja yrttejä, painele oliivinpuolikkaat taikinaan. Paista leipiä 10 minuuttia. Laita vesiastia uunin pohjalle, jotta saat rapean pinnan leipiin.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti