maanantai 10. marraskuuta 2014

Tehtiin ite: Ruokaa saunassa, makkarafrittata ja sinihomejuusto-kurpitsasalaatti

Kokkailua saunassa, kyllä! Kannattaa kokeilla, hieman enemmän aikaa saunakokkailu vaatii, mutta hauduttamalla tulee hyvää. Saunassa todella voi valmistaa melkeinpä mitä vain. Vaikka lettuja kiukaalla ja lihapataa tulipesässä. Käytä lämpöä ja tulta kestäviä astioita ja patoja, ja varmista ennen saunan lämmittämistä, että kiuaskivet on aseteltu tukevasti ja astiasi pysyvät kivien päällä tukevasti vaakatasossa.


Teimme saunaruokina frittata-munakkaan ja paahdoimme kurpitsat kiuaskivien päällä. Saunassa oli maksimissaan semmoiset 85 astetta. Koska kelloja ei kuulu mökillä seurata, niin aivan tarkkoja valmistumisaikoja meillä ei ole. Tunnustele ja tuoksuttele.



Makkarafrittata

5 munaa
1,5dl maitoa
2 bratwurstinakkia
2 chorizonakkia
n. 8kpl kirsikkatomaatteja
1 pieni punasipuli
ruohosipulia
pippuria
suolaa

Suikaloi punasipuli. Halkaise kirsikkatomaatit ja viipaloi nakit. Riko kulhoon munat ja vatkaa niiden rakenne rikki. Sekoita maito joukkoon ja mausta suolalla ja pippurilla. Kaada munamaito laakeaan kuumuutta kestävään leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Asettele kasvikset ja nakkiviipaleet tasaisesti päälle ja silppua päälle ruohosipulia. Nosta vuoka varovasti kiuaskivien päälle lämpimään saunaan. (Huom! varmista ennen saunan lämmittämistä että kiuaskivet on aseteltu tukevasti ja että vuoka pysyy vaakatasossa ja tukevasti paikoillaan.) Tarkkaile munakkaan hyytymistä, valmistuminen kestää noin 40 minuuttia.



Paahdettu kurpitsasalaatti

1 myskikurpitsa
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
timjaminoksia

Paria erilaista salaattilaatua, esim. vuonankaalisalaattia ja tammenlehtisalaattia
ohueksi siivutettua punasipulia
sinihomejuustoa
kurpitsansiemenöljyä

Kypsennä ensin kurpitsat. Leikkaa myskikurpitsa halki ja sitten pienempiin lohkoihin. Asettele palat leivinpaperinnyyttiin, pirskottele oliiviöljyä, suolaa ja pippuria päälle sekä muutama timjaminoksa. Sulje nyytti huolellisesti kiinni kuumutta kestävällä narulla. Vuoraa nyytti vielä foliolla ja asettele varovasti kiuaskivien päälle kuumentumaan. Valmistuminen kestää noin 40 minuuttia. Tarkkaile valmistumista.


Valmista sillävälin laakeaan astiaan salaattipeti huuhdelluista salaatinlehdistä. Ripottele myös ohuita punasipulisuikaleita joukkoon. Avaa nyytit ja anna kurpitsoiden jäähtyä hetki ennen kuin leikkaat kovan kuoripalan niistä pois. Asettelee kurpitsanpalat salaattipedin päälle ja ripottele sinihomejuustomuruja sekä kurpitsansiemenöljyä salaattiin. Nauti kun kurpitsapalat ovat vielä hiukan lämpimiä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti