maanantai 31. elokuuta 2015

Tehtiin ite: Mehua herukanlehdistä eli Louhisaaren juoma

Ihana raikas, kesäinen juoma syntyy mustaherukan lehdistä. Vanha mökkiherukkapensas ei enää tuota kovinkaan paljon marjoja, mutta lehtisato talteen ja mehuhommiin! Herukanlehtimehua kutsutaan myös Louhisaaren juomaksi, Louhisaaren kartanon mukaan, joka siis on Mannerheimin syntymäkoti. Herukanlehtijuomaa voi tehdä sitruunahapolla tai hiivalla ja sitruunanmehulla ja -kuoriraasteella (joka on se alkuperäinen tapa). Apteekista saatavalla sitruunahapolla mehu oli helppo tehdä, ja onnistui hyvin.

Louhisaaren kartano on muuten oikein kaunis pihapiireineen, ja on ainakin kesäisin avoinna kävijöille. Kannattaa poiketa vaikkapa saaristo rengasreitillä, niin kuin me teimme pari kesää sitten. Sijaitsee siis mantereella, Turusta matkaa noin puoli tuntia.



Herukanlehti juoma

reilu 2 litraa mustaherukan lehtiä
4 litraa vettä
25g sitruunahappoa
500g sokeria

Huuhtele herukanlehdet ja asettele lehdet isoon kattilaan, kaada sitruunahappo lehtien sekaan. Kaada kiehuva vesi herukanlehtien päälle ja sekoita. Anna mehun levätä kattilassa yön yli. Siivilöi mehusta lehdet pois, kiehauta, ja lisää sokeri. Anna hiukan jäähtyä ja pullota ja säilytä jääkaapissa. Laimenna tarvittaessa.




torstai 27. elokuuta 2015

Tämän hetken kirjavinkki

Nyt on sadonkorjuuaika kuumimmillaan, ja monen moista naattia ja tomskua löytyy kaikken onnellisten puutarhureiden penkeistä. Meillä tänä kesänä parvekeviljely oli aika heikkoa, muutamasta yrtistä on kyllä riittänyt hyvin pastoihin ja salaatteihin, ja parit muhkeat mansikat tuli amppelimansikasta, loput sitten jäikin pikkurillinpään kokoisiksi... Mökillä asiat ovat vähän paremmin. Siellä salaattipenkki rönsyää ja hernettäkin on jo päästy maistamaan. Mutta nyt onkin hyvä aika kierrellä toisten puutarhoissa kyselemässä neuvoja ensi kesälle, ja merkkailla muistiin niitä takuuvarmoja ja helppoja kasveja aloittelijoille.

Saimme hetki sitten Tammelta arvostelukappaleen uudesta kasviskeittokirjasta, nimeltään Kasvikset lisukkeena & pääruokana, ja ajattelimme vinkata nyt täälläkin kirjasta. Se nimittäin on mitä mainioin sesongin tuliainen viljelijälle tai hyötypuutarhan pitäjälle, tai ihan vaan itselle... uutta inspistä kasviksiin ja niiden käyttöön kyllä kaipaa!


Kirja on yhden Ruotsin tunnetuimman kokin kirjoittama, Tommy Myllymäen. Myllymäellä riittää meriittejä, Bocuse d'Or -palkintosijoja ja muuta pientä. Voisi siis luulla että kirjassa olisi piiperrysruokaa, mutta kyllä löytyy ihan rehtejä annoksia ja helppoja parin aineksen ruokia ja lisukkeita. Ohjeissa löytyy jänniä tapoja ja yhdistelmiä (mm. porkkanaa ja chorizoa) mutta paljon myös ei ihan niin hurjaa (esim. pinaattia, pinjansiemeniä, valkosipulia ja rusinoita -yhdistelmä). Upeat annoskuvat kasviksista tuovat veden kielelle, ja että perunamuussistakin näköjään voi saada kauniin annoksen ja kuvan. Kirjasta löytyy inspiraatioita ja ohjetta noin paristakymmenestä eri kasviksesta, munakoisosta parsaan ja tomaattiin, kurpitsasta kaaliin ja sipuliin. Mihinkäs ohjeeseen sitä tarttuisi enimmäiseksi...


Sponsored: Kirja saatu arvostelukappaleena



lauantai 22. elokuuta 2015

Zum Beispiel, Porvoo 8.8.15

Porvoo on kesällä vilkas ja elävinen turistikaupunki. Kaunis vanha kaupunki mukulakivikatuineen, pikkuiset sisustusputiikit, söpöt kahvilat ja tietysti myös ravintolatarjonta houkutelee matkaajia. Ja myös meitä sen verran, että päätimme tehdä päiväreissun Porvooseen ja toki nauttia hyvästä ruuasta.

Lounaan nautimme Zum Beispiel - ravintolassa. Ravintola oli meille ihan uusi tuttavuus, tosin viime Porvoo-retkestäkin oli jo reippaasti vuosia, joten ilmankos Zum oli meille uusi juttu. Moni asia oli kuitenkin paikallaan Porvoossa. Lomamoodi kytkettynä päälle ja sääkin tuntui helteiseltä, niinkuin kesäkaupungissa pitääkin :)


Pienen kävelyn jälkeen olikin jo näläntunnetta havaittavissa ja suuntasimme Zum Beispieliin. Ravintola sijaitsee vanhan Porvoon laidalla, samassa talossa kuin Brunbergin-karkkikauppa. Zumia vetää Saksalais-suomalainen perhe, Georg ja Leena Simojoki. Ravintola painottaa rehtiä lähiruokaa ja puhtaita raaka-aineita. Ruokaravintolan lisäksi Zum Beispiel on deli ja delinurkkauksesta voikin ostaa kotiinvietäväksi vaikkapa hilloja ja hunajaa lähituottajilta.




Zum Beispielin kesämenulistalla houkuttelivat meitä eniten pastat. Varsinkin kun selvisi, että pastamakaronit tehdään itse paikanpäällä, oli pastaa pakko saada. Mutta listalla houkutuksia riittää muitakin, caesarsalaatista burgereihin, sekä myös meksikolaiset Avotorta -leivät täytteineen olisi ollut kiinnostava maistaa. Ja brunssi. Nimittäin ravintola tarjoilee koko päivän aamiasannoksia, ja niissäkin mennään meksikolaisella teemalla.


Otimme alkuun talon antipastolautasen jaettavaksi. Mutta pastat yllättivät meidät olemalla todella isot annokset, joten tiukkaa teki selvitä ruokailusta :D. Lounaaseen kuului vielä talon leipä ja pieni salaattiannos, joka tuotiin pöytään pääruoan kanssa. Salaattia olisi meidän mielestä ollut mukavampi natustaa pääruokaa odotellessa, vinkkinä ravintolalle :) Mutta pastat. Ne oli perfecto! Jii haarukoi antaumuksella Zum Avocado -pastaa: Muunmuassa avocadoa, tiikerirapuja ja chiliä sisältävää pastaa. Neiti pyöritteli Zum Beispiel -pastaa: vienosti tomaattisessa kastikkeessa oli proscuitto-kinkkua, pinaattia ja ricottaa. Kerrankin pastat eivät uineet kastikkeissa vaan toivat vain sopivasti makua. Tällaisesta me kyllä tykätään. Ja itse pastamakaroni, se oli mahtavaa. Täydellisellä kypsyydellä, sopivan paksua erikoisenmuotoista kiemuraa, johon kastike oli tarttunut hyvin tuomaan makua. Annokset olivat isot ja täyttävät, mutta hymy ei hyytynyt näitä syödessä. Nam! Nyt oli kyllä niin nappi-pastat! Joten jos olet pastafani, niin vilpittömästi suosittelemmesuuntaamaan kohti Porvoota ja Zum Beispielin pastoja. Varaudu isolla nälällä :)





Sponsoroitu: Lounaan tarjosi Zum Beispiel-ravintola.


maanantai 17. elokuuta 2015

Muilla Mailla: Ahvenanmaa

Hälsningar från Åland! Siinä vasta kesäinen ja rento lomakohde. Monelle suomalaiselle Ahvenanmaa onkin tuttu paikka, ainakin lapsuudesta. Meilläkin oli viimeiset muistot ja hämärät fläshit (jos niitä nyt edes oli) lapsuuden kesälomareissuilta, joten olikin jo korkea aika lähteä katsomaan muistuuko paikat mieleen about 20 vuotta sitten tehdyiltä lomareissuilta.

Saariston raikas meri-ilma, vehreät sisämaan maisemat ja kauniisti karu meriluonto. Kaikki suloiset kahvilat, makoisat kalaruoat, mutkittelevat pikkutiet, idylliset punaiset torpat ja huvilat. Pari päivää kiireettömässä ja kauniissa ympäristössä, siinä vasta loma!







Lähdimme valloittamaan Ahvenanmaata Turusta käsin Siljan Galaxy - risteilijällä. Auto oltiin pakattu jo illalla, joten aamulla vain pyyhällys tyhjää moottoriteitä pitkin Turun satamaan. Laiva irrottautui laiturista siinä kahdeksalta aamulla ja perillä aurinkoisella Ahvenanmaalla olimme noin kahdelta iltapäivällä. Laivamatkat toteutettiin yhteistyössä Tallink Silja Oy:n kanssa.







Olimme varanneet majapaikat jo alkukesästä ja yövyimme ensimmäisen yön Maarianhaminan keskustassa, Savoy hotellissa. Hotellin (ainakin Superior) huoneet olivat mukavasti päivitetty tähän päivään ja aamiainen oli oikein bra ja laadukas. Seuraavat kaksi yötä olimme Eckerön kunnassa pienessä B&B majoituksessa. Ja ihan oikeasti, jos ei maailman niin ainakin Ahvenanmaan ihastuttavimmassa B&B majatalossa, Björnehufvudissa!







Aivan mieletön paikka ihan maaseudulla pikkutien päässä. Bjönehufvudissa on muutama tyylikkästi maalaistyyliin, huolettomasti, mutta samalla tarkoituksenmukaisesti, sisustettuja kahden hengen huoneita. Kaksi makuuhuonetta sijaitsee omassa talossaan hiekkatien toisellapuolen ja muut päätalossa, jossa on myös viehättävä aamiais- ja illallishuone. Tunnelma on kohdillaan ja täällä tosiaan tuntee olevansa lomalla ja hemmoteltu kauniissa ja seesteisessä ympäristössä. Aamiainen ja samoin illallinen oli mahtava. Hans ja Jackie - Björnehufvudin omistajat kokkasivat meille herkullista salvialla maustettua porsaan sisäfilettä illalliseksi ja aamulla itseleivotut sämpylät tulivat kuumina uunista ulos. Pannulla ritisi pekonit kun englantilainen aamiainen valmistui. Talon koiraa, kilttiä Brunelloa ei mahtavat tuoksut kuitenkaan houkutelleet, omat raksut katosivat kyllä nopeasti kulhosta :D







Meillä oli tarkoituksena lainata Björnehufvudin polkupyörät päiväksi, mutta koska Jii poti kesäflunssaa ja köhi keuhkojaan pihalle jo muutenkin, niin päätimme vain tyytyä autoilemaan. Mutta ensi kerralla ehdottomasti pyörän selkään on myös päästävä! Parissa päivässä suhasimme saarta pitkin ja poikin ja bongasimme isoimpien nähtävyyksien (Kastelholman linna, Getaberget, Bomarsund, Eckerön posti-ja tullitalo, Pommern jne.) lisäksi muunmuassa kirkkoja. Näihin kannattaa pistäytyä myös sisälle. Ovat kaikki erilaisia ja kauniita. Erityisesti Vårdön ja Sundin kirkot jäivät mieleen.












Ahvenanmaan ruokaelämykset laitetaan erilliseen postaukseen, mutta hyvää kalaa ja lammasta tuli syötyä, ja jos tienposkessa näet pienen kahvilakyltin (tai färska munkar kyltin Eckerössä) niin pysähdy. Kakkuja täällä saarella osataan leipoa, ja pienistä puutalosta saa parhaat leivonnaiset ja pannarit.




Paluumatkan tulimme Siljan Baltic Princessillä ja kävimme syömässä laivan Happy Lobster-ravintolassa maukkaat kalaruoat. Neiti otti annoksen pallasta kera parsan ja perunan. Uusi tuttavuus, pallas, yllätti olemalla "lihaisa" kala, lisukkeet olivat oivat ja raikas kastike kevensi sopivasti. Jii otti alkuun skagenin, joka oli herkullinen ja hyvä nälän herättäjä. Pääruoaksi valikoitui kampasimpukoita, jotka tarjottiin tomattisipulihöystön kanssa. Tämä oli mahtavan hyvä annos! Kampasimpukoita oli runsaasti ja juuri sopivasti kypsennetty. Lobsterin annokset vaikuttivat runsaskokoisilta, ei jäänyt tälläkertaa tilaa jälkkärille... Ravintola oli kyllä erittäin positiivinen kokemus ja varmasti valitaan tämä toisenkin kerran laivamatkustaessa.






Ahvenanmaa on rento ja helppo kesälomakohde. Hyvä sää on tietysti tärkeä seikka tällaiselle ulkoilulomalle ja se onneksi meillä olikin. Oleellista on vain olla ja nauttia olemisesta ja maisemista, oli sitten pyöräillen, autolla tai vaikka meloen. Tuliaisiksi ostimme kotiin mustaa leipää ja Karl-Ers fruktin omppumehulaatikon. Syyskuussa Ahvenanmaalla vietetään tapahtumarikasta sadonkorjuuviikonloppua (18-20.9), joten jos Ahvenanamaa kiinnostaa, niin siinä voisi olla erittäin mukava ja maistuva ajankohta matkata saarelle.

Edit: Ravintola- ja kavilavinkkejämme Ahvenanmaalta löydät tästä kirjoituksesta.

Sponsoroitu: Laivamatkat toteutettiin yhteistyössä Tallink Silja Oy:n kanssa