lauantai 2. huhtikuuta 2016

Ite tein: Tattari-peltilihapiirakka

Uunista juuri nostettu, kullankeltainen kuuma peltilihapiirakka on pyörinyt mielessäni jo kauan. Mutta koska en jaksa mussuttaa jättilihapiirakkaa ihan viittä päivää putkeen, päätin odottaa lihistehtaani kanssa Pääsiäiseen, jolloin oli vähän isompi porukka peltipiirakan tuhoajia. Pelitilihis on just sopiva porukkaruoka iltateelle.


Lihiksen täytteenä perinteisesti käytetään jauhelihaa, riisiä ja kananmunaa, mutta itse laitoin tattarisuurimoita riisin sijasta, ja piirakka rokkasikin näin superisti. Venäjän suunnalta kotoisin olevassa tattarissa on nimittäin omalaatuinen ja melko voimakas maku, ja se sopi mainiosti piirakkaan ja teki siitä todella maukkaan. Muutoin peltilihapiirakan ohje on pitkälti HannaG:n blogista / jauhelihakirjasta.




Peltilihis, yksi iso uunipellillinen

2 pkt voitaikinaa (a 500 g)
2 kananmunaa
2 dl tattarisuurimoita
1 tl suolaa
2 pientä sipulia
400 g jauhelihaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl mustapippuria myllystä
1 tl valkopippuria
1 tl cayennepippuria
1 kananmuna voiteluun
1 rkl pellavansiemeniä

Valmista taattarisuurimot kypsäksi paketin ohjeen mukaan. Nosta voitaikinat sulamaan leivinpaperoiduille uunipelleille, Jos käytät valmiita pikkulevyjä nipistele levyt tarkasti yhteen. Tee kaksi samankokoista isoa levyä, toinen on piirakan pohjalevy ja toinen kansilevy. Keitä kananmunat koviksi ja muussaa ne haarukalla pieneksi. Pilko sipuli pieneksi ja paista ne jauhelihan kanssa pannulla. Mausta jauheliha mustapippurilla, valkopippurilla, paprikalla ja cayennepippurilla. Sekoita kypsät tattarisuurimot ja kananmunahakkelus jauhelihaan. Tarkista maku. Kaada täyte voitaikinan päälle ja noista toinen takinalevy kanneksi täytteen päälle. Taittele päällimmäisen taikinalevyn reunat huolellisesti alemman alle, jotta paketti pysyy kiinni uunissa. Tee pintaan haarukalla reikiä, voitele piirakka munalla ja ripottele esimerkiksi pellavansiemeniä päälle. Paista 200 asteisessa uunissa noin 30minuuttia, tai kunnes pinta on kauniin ruskea.



Kuten kuvista ehkä tarkkasilmäinen huomaa, itse tein lihiksen pienempään vuokaan ja tällöin pienensin ainesosien määriä n. 1/4 verran.

2 kommenttia: