lauantai 17. joulukuuta 2016

Ite tein: Joululimppu

Uuni ja liedet hönkii keittiössä kilpaa, jauhot pöllyää ja joulumausteiden tuoksu leijailee jo naapuriin asti. Riisipuurokattilallinen (vol.5) syötynä ja taatelikakkuja jonossa pakastimessa. Mutta joululeipä vielä tekemättä? Helppo ja maukas joululimppu on perinteinen aatto- ja jouluaamun leipä, kinnkuviipaleen kera.



3 keskikokoista limppua

1pss kuivahiivaa
5dl piimää lämmitettynä
1,5dl siirappia
1,5rkl kuivattuja kokonaisia fenkolinsiemeniä
0,5 rlk suolaa
4dl grahamvehnäjauhoja
noin 12-15dl vehnäjauhoja
(ripaus pomeranssinkuorta)

Sekoita 42 asteiseen piimään kuivahiiva, lisää siirappi suola ja mausteet. Aloita jauhojen lisääminen taikinaan ja alusta taikina tasoiseksi ja kimmoisaksi. Homma käy hyvin yleiskoneella ja taikinavarrella. Peitä taikinakulho ja anna kohota ainakin tunnin ajan lämpöisessä paikassa. Jaa sitten taikina kolmeen osaan ja muotoile jauhojen avulla pyöreiksi leiviksi. Tässä vaiheessa on hyvä lisätä rusinoita niiden leipään jotka tykkäävät rusinalimpuista, toisille jää plain-versio. :) Jätä leivät kohomaan leivinliinan alle vielä tunniksi. Ennen paistamista tee leivän pintaan haarukalla reikiä ja vaikka piparimuotilla painaen sydänkuvio. Penslaa leivän pinta munalla ennen uuniin laittoa. Kostuta lisäksi leivän pintaa muutaman kerran paiston aikana siirappisokerivedellä. Paista leivät 175 asteisessa uunissa toiseksi alemmalla tasolla, noin 55 minuuttia.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti