sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Tehtiin ite: Mustapekka-lihapata

Lunta tupaan ja lihapataa lämmikkeeksi. Se oli tämän sunnuntain teema. Lumi kylläkin jäi tuvan ulkopuolelle mutta ihanaa valoa tulvi sisälle asti. Tässä ohje lihapataan joka sopii pirteään pakkaspäivään. Ja sopiipa mainiosti tarjottavaksi tuleviin talvisiin juhlapäiviinkin kuten esimerkiksi itsenäisyyspäivään.


Maut tässä padassa ovat melko perinteiset, suomalaiseen suuhun sopivat, ja pata sopii vauvasta vaariin. Makua ja rakennetta pataan tuo Mustapekka-juusto jonka mukaan tämän ruoan sitten nimesimmekin. Lempeän pippurinen ja juustokermainen pata ei jätä kylmäksi. Pataruoka on siitäkin mukava juhlatarjottava, että ruoka valmistuu itsekseen uunissa alkuvalmisteluiden jälkeen, joten jää hyvin aikaa hääriä imurinvarressa ja kähertää kutrit (riippuu tietysti linnasi koosta ja omistatko yhtä pitkän tukan kuin tähkäpäällä...). Pataruoka on myös erittäin helppo ruoka, laadukkaat raaka-aineet ovat a ja o.



Mustapekka-lihapata (kuudelle)

noin 800g naudan sisäpaistia
noin 80g pekonia
3 sipulia
250g herkkusieniä
4dl vettä
2dl kermaa
1/2 kiekkoa Mustapekkajuustoa pieninä nokareina (n. 50g)
1tl Worcestershire-kastiketta
1rkl Dijon-sinappia
2tl soijaa
mustapippuria myllystä
persiljaa


Ota naudan paisti huoneenlämpöön ainakin tunti ennen lihan paistamista. Poista paistista kalvot ja leikkaa reilunkokoisiksi kuutioiksi. Paista lihat nopeasti pannulla ruskeiksi voi-öljy sekoituksessa ja siirrä uunipataan. Paista toisella pannulla keskilämmöllä suikaloitu sipuli. Lisää ennen paistamista hieman suolaa sipuleiden päälle jotta sipulista irtovat nesteet paremmin ja sipuli karamellisoituu. Kaada sipulit pataan. Paista seuraavaksi pannulla silputtu pekoni ja siirrä sekin pataan. Huuhtele ja halkaise herkkusienet ja siirrä pataan. Laita sitten kaikki loput ainekset pataan ja sekoita. Nosta pata 200 asteiseen uuniin. Anna padan muhia uunissa noin 2 tuntia, sekoita kerran tai kaksi. Ota kansi pois padasta viimeiseksi puoleksi tunniksi, näin kastike ja maut tiivistyvät. Ripottele vielä persiljasilppua valmiin padan päälle, ja tarjoa esimerkiksi perunamuusin ja keitettyjen kasvisten kanssa.



Tällä reseptillä osallistumme bloggareille järkättyyn Suomen Kotitilan Lihaa Parhaimmillaan- reseptikilvan viimeiseen osuuteen. Liha saatu Kotitila.fi:stä.


1 kommentti:

  1. Tein tätä pienillä tuunauksilla kokeeksi ja oli varsin erinomainen mustapekkapata kyllä. Pääsee varmasti talvipatalistalle vakioksi. Kiitokset!

    VastaaPoista