keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Tehtiin ite: Sitrus-sinapinsiemen kanavartaita grillissä ja muuta sydämellä äidille kokattua

Korkkasimme grillikauden 2015 alkaneeksi äitienpäivänä, mökillä, missäs muuallakaan. Äiti oli tietysti aatoksissa miettiessä grillimenuta, ja siksipä syntyi raikkaan makuinen, kepeä "kevätfiilis" grilliruoka-menu. Ei siis tuhtia liha-annosta, ei bbq- tai colasoosia, eikä tiriseviä possuja tai makkaroita tällä kertaa.

Menusta tuli sitten tällainen:

Sitrus-sinapinsiemen kanvavartaat
Ohrahelmi-taboulleh salaatinlehdellä
Sinapinsiemen-jugurttikastike
Yrtti-flatbread


Saavuimme mökille sunnuntaina päivällä ruokakassien ja muutaman styroxboksin ja kylmäkallen kanssa. Jotain vihjeitä olimme kertoneet jo tulevasta äitienpäivämenusta ja grilli olikin enää vain sytytystä vailla valmiina paikoillansa (taisivat jotkut olla aika nälissään ;). Jii hoiti grillimestarin virkaa pihalla ja neiti hääri kyökin ja pihan väliä, pyöritteli flatbreadit ja kyhäsi muut lisukkeet kokoon. Kotona teimme esivalmistelut mahdollisimman pitkälle. Kanat iskettiin marinoitumaan jo edellisenä iltana kannelliseen muovirasiaan, salaatti ja leipästen taikina valmistettiin aamupäivällä. Näin homma saatiin sujumaan melko sutjakkaasti.

Itse päätuote, broilerin fileet kylpivät yön yli sitruksisessa ja yrttisessä marinaadissa jossa oli myös makua tuomassa kokojyvä Dijon-sinappia. Ideana oli siis raikas ja maukas marinadi, ja tällä sellaiseen kyllä päästiin! Kanat grillattiin paloina vartaissa joista oli helppo pudotella pala tai kaksi taboullehilla täytetylle salaatinlehdelle. Jugurttikastiketta vielä päälle ja sitten vain kääräistä suupala paketiksi ja syödä annos käsin kuten korealaisella Bo Ssäm -aterialla on tapana. Äiskä tykkäs ja me tykättiin! Varmasti tullaan tekemään samaa vielä kesällä kun helteet paahtaa niskaan. Monesti grilliruoasta voi tulla ähkyä, mutta tästä jäi hyvä olo! Ja mikä parasta, pieni tila oli vielä sille äidin suklaakakulle :)

Osallistumme tällä grilliaterialla Sydänmerkin järjestämään Sydän mielessä grillin ääressä - reseptikilpailuun, jossa etsitään maukasta ja terveellistä grilli-kesäruokaa. Kilpailureseptissämme käytimme Sydänmerkin saaneita tuotteita: Atrian perhetilan ohuita fileleikkeitä sekä lisukkeessa Torinon ohrahelmiä.



Sitrus-sinapinsiemen kanavartaat (4:lle)

Marinadi:
1 pkt Atrian perhetilan 480g Naturel Broilerin Ohut Fileleikettä
1 luomusitruunan mehu ja kuori
noin puolikas ruukkupersilja
3-4 kpl valkosipulinkynttä
2 rkl Maille Dijon kokojyväsinappia
1 rkl tavallista sinappia
2-3 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
0,5 tl mustapippuria myllystä
1 tl suolaa

esim. puuvarrastikkuja
1 lime

Valmista marinadi esimerkiksi kannelliseen muovirasiaan tai tiiviisti suljettavaan minigrip-pussiin mieluiten jo päivää ennen grillaushetkeä. Pilko valkosipuli pieneksi, ja hakkaa persilja silpuksi. Purista marinadiastiaan sitruunanmehu ja raasta myös kuori. Lisää kaikki loputkin marinadin ainekset astiaan ja sekoita kunnolla. Lisää broilerin fileet ja pyörittele marinadissa. Sulje astia ja jätä maustumaan jääkaappiin yön yli.

Grillaushetken koittaessa:

Pilko broilerinfileet noin 3 osaan per file ja tikuta vartaisiin. Lisää yksi tai kaksi limenlohkoa per varrastikku broileripalojen väliin. Paista vartaita grillissä, noin 10 minuuttia riippuen grillin tehosta ja lämmöstä. Kannattaa ensin pitää vartaita grillin ylemmällä tasolla kypsymässä ja loppuvaiheessa siirtää ritilää alemmalle tasolle, jotta pintaan tarttuu kaunis väri.




Ohrahelmi-taboulleh salaatinlehdellä

2 dl Torinon Ohrahelmi suurimoita
1 keräsalaatti
noin 10 kpl (keltaisia) kirsikkatomaatteja
1-2 kevätsipulia varsineen
1/2 kurkku
3 rkl persiljaa silputtuna
2 rkl minttua silputtuna
1/2 sitruunan mehu
0,5 tl mustapippuria myllystä
0,5tl suolaa

Keitä ohrahelmi paketin ohjeen mukaan kypsäksi ja valuta lävikössä ja viilennä kylmän veden alla. Huuhtele keräsalaatti ja revi siitä kokonaisia lehtiä, ja asettele ne vadille kupera puoli ylöspäin, ikäänkuin kupeiksi. Pilko yrtit ja kevätsipuli pieneksi ja halkaise kirsikkatomaatit. Poista kurkusta vetinen siemenkeskus ja pilko loppuosa pieneksi paloiksi. Sekoita isossa kulhossa ohrahelmet sekä pilkotut kasvikset, mausta sitruunamehulla, pippurilla ja suolalla.  Anna maustua hetki viileässä. Lusikoi salaattikuppiin (n. 2rkl per kuppi) ohralisuketta.



Yrtti-flatbread (noin 8kpl pientä leipää)

500g durum vehnäjauhoja
7g kuivahiivaa
320ml kädenlämpöistä vettä
2tl suolaa
0,5 dl persiljasilppua
1 tl seesaminsiemeniä
3 rkl oliiviljyä
0,5-1tl sormisuolaa

Yhdistä kulhossa jauhot, suola ja hiiva. Lisää vesi hiljakselleen samaan aikaan sekoittaen ja vaivaten taikinaa. Muotoile taikina palloksi ja jätä lepäämään viideksi minuutiksi. Vaivaa sitten taikinaa kymmenisen minuuttia. Laita hieman jauhoja alustalle, jaa taikina kahdeksi palloksi ja peitä hivenen kostutella pyyhkeellä. Anna nousta ainakin 30 minuuttia lämpimässä. Jaa sitten yksi taikinapallo neljään osaan ja kaulitse jokainen ohueksi leipäseksi, pyöreä tai soikio, oman fiiliksen mukaan. Ripottele jokaisen leipäsen päälle persiljasilppua ja seesaminsiemeniä ja painele niitä hiukan, että tarttuvat kunnolla taikinaan. Voitele leivät oliiviöljyllä ja ripottele sormisuolaa päälle. Grillaa leivät grillissä, esimerkiksi pizzakivellä, noin 5-10 minuuttia tai kunnes leipä on kypsää.

PS. Kuvassa näkyvästä mainiosta leipien grillausalustasta tulossa ihan oma postaus!



Jugurtti-sinapinsiemen kastike:

2,5 dl maustamatonta luonnonjugurttia
3 rkl Maille Dijon kokojyväsinappia
1/2 dl sitruunan mehua
0,5 tl pippuria myllystä
2 rkl persiljaa tai muuta yrttiä silppuna

Kaada jugurtti pieneen kulhoon ja sekoita muut ainekset joukkoon. Käytä taboullehin ja kanavartaiden kanssa.




2 kommenttia:

  1. Nam! Onpa todella raikas grilliateria! :)

    Hiiligrilli olisi meidän toivelistalla tänä kesänä, se olisi kiva lisä etupihalle (takapihalla nököttää kaasugrilli). Saa nähdä rantautuuko hiiligrilli jo tänä kesänä pihallemme, vai jääkö sen hankinta kaiken muun pihasäädön takia ensi vuoteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Oli kyllä herkullista :P Hiiligrillipuuhissa on oma tunnelmansa. Tuhkat voi muuten pienissä määrin ja hienonnettuna ripotella kasveille.

      Poista